Kuchnia

Dietetycznie

Maliny ; herbatka mietowa

Tartaletki z gruszką i kozim serem

Składniki na 6 sztuk o średnicy 10 cm:

Kruche ciasto
100 g mąki
50 g otrębów owsianych
50 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
szczypta soli
1 żółtko
1 łyżeczka śmietany

Wszystkie składniki ciasta zagnieć, rozwałkuj i wylep foremki.

Nadzienie:
2 gruszki (nie za miękkie!)
150 g miękkiego serka koziego
1 jajko
200 ml śmietany
Gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Gruszki obierz i pokrój w małe półplasterki, wymieszaj z serkiem kozim. Ułóż dekoracyjnie na cieście i piecz 25 min. w temp. 180°C.

Śmietanę, jajko i przyprawy roztrzep i po 25 minutach pieczenia wylej na tartaletki. Piecz jeszcze około 10 minut. Ostudzone możesz udekorować surowymi gruszkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation