Kuchnia

kulinarnie

PORZECZKOWY SERNIK NA ZIMNO

na spód:
200 g biszkoptów
100 g masła roztopionego
3 łyżki kakao
na masę serową:
1 kg mielonego sera na sernik
2 galaretki czerwone ( u mnie wiśniowe)
0,5 kg czerwonych porzeczek
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
1. Biszkopty pokruszyć ( robię to palcami), dodać masło, kakao (masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku). Powstałą masą wylepić tortownicę wyłożoną folią aluminiową. Blachę wstawić do lodówki.
2. Galaretki rozpuścić w 0, 5 l gorącej wody. Porzeczki zmiksować blenderem, zostawiając pare gałązek do ozdoby.
3. Ser ubić mikserem w misce, dodać porzeczki i , lekko tężniejącą, ale nadal płynną galaretkę. Masę serową wylać do tortownicy.
4. Gotowy sernik chłodzić w lodówce 3-4 h. Podawać przyozdobiony resztą porzeczek i melisą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation