Sport i fitness

Fitness

Dorsz z chorizo

Składniki

30 dag filetu z dorsza (może być ze skórą)
sól, pieprz
30 g chorizo
2 łyżki oliwy
1 bulwa kopru włoskiego
1 bakłażan
2 ząbki czosnku
1 garść pomidorków cherry
kilka listków świeżej bazylii


Sposób przygotowania

Wrzucamy na patelnię kawałki pokrojonego w plasterki chorizo: wytopiony z kiełbaski tłuszcz doprawi rybę i nada jej lekko czerwonawy kolor. Filet myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, pieprzem i kładziemy na rozgrzaną patelnię (skórą do dołu, ryba nie skurczy się wtedy i nie rozpadnie). Smażymy 3-4 minuty z każdej strony. Na drugiej patelni podsmażamy przez chwilę na oliwie koper włoski pokrojony w słupki, bakłażana pokrojonego w plasterki oraz czosnek pokrojony w płatki. Na koniec dorzucamy pomidorki i lekko je podsmażamy, tak by się nie rozpadły. Gotową rybę układamy na warzywach i posypujemy posiekaną bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation