Kuchnia

Kuchnia

QuchniaWege: Placki ryżowe z kokosem

Składniki na 10 placków
woreczek ryżu (np. paraboiled pełnoziarnisty Kupiec)
duży banan
100 - 150 ml wody kokosowej (u mnie smak aceroli i ananasa firmy Vivalife)
2 łyżki wiórek kokosowych
4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam Lubelli)
jajko
kilka tabletek stevii Stevija - rozkruszonych

olej kokosowy do smażenia (łyżeczka)

Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu (ja zawsze wysypuję go z woreczka i gotuję tradycyjnie do wchłonięcia wody) - ostudzić. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować, w razie gdyby masa była bardzo gęsta dolać wody kokosowej - to zależy od tego jakiej mąki użyjemy, Lubella jest mocno zmielona więc mniej płynu chłonie. Masa powinna być gęsta ale po nabraniu ciasta na łyżkę musi z niej spokojnie "zjeżdżać" na patelnię. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym (można go nabyć w sklepie Ekolandia24.pl) pod przykryciem.
Placki są mocno kokosowe, aromatyczne i mięciutkie. Tężeją po ostudzeniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation