Kuchnia

nie mięsko

Pieczone pierogi,
składniki (na około 20 sztuk):

ciasto:

2 szklanki mąki

2/3 szklanki ciepłego mleka

2-3 dkg drożdży (użyłam tradycyjnych, niesuszonych)

płaska łyżeczka cukru

2 łyżki oliwy

szczypta soli

farsz:

500 gram szpinaku (użyłam mrożonego)

łyżka masła

1-2 ząbki czosnku

50 gram startego parmezanu*

kulka mozzarelli lub 100 gram fety

sól, pieprz do smaku

dodatkowo:

1 jajko do posmarowania pierogów

jakaś posypka: np. kminek, mak, ziarenka sezamu, ja użyłam lekko zmielonego chilli w płatkach.

*Jeśli nie znajdziecie parmezanu lub rzadko go używacie i nie chcecie kupować całego kawałka można również użyć drobno zmielonej mieszanki twardych serów, która jest sprzedaży w małych saszetkach idealnych na jeden raz. Mają one przeważnie parmezanopodobne nazwy np. parmino. Od biedy może być również drobno starty żółty ser o pikantnym smaku.
wykonanie:

1. Przygotowujemy sobie średniej wielkości miskę, w której mieszamy mąkę i sól. W ciepłym mleku rozrabiamy drożdże oraz cukier i oliwę. Wlewamy drożdżowy rozczyn do miski z mąką i mieszamy, a następnie wyrabiamy chwilę rękoma, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Formujemy z ciasta kulę, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 40 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

2. Gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. W garnku rozpuszczamy masło, na którym podsmażamy dosłownie przez 30 sekund wyciśnięty czosnek. Następnie wrzucamy szpinak i przesmażamy, aż wyparuje nadmiar wody. Przyprawiamy parmezanem, pieprzem i odrobiną soli. Jeżeli chcecie użyć fety można ją od razu pokroić w kosteczkę i dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać. Mozzarellę natomiast kroimy na pół, a następnie z plasterki i odstawiamy.

3. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy w miarę możliwości cienko na oprószonej mąką stolnicy. Wykrywamy duże kółka czymś okrągłym o średnicy mniej więcej 10cm. Na środku każdego kółeczka kładziemy plasterek mozzarelli oraz łyżeczkę szpinaku i sklejamy starannie brzegi. Układamy je na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem i ewentualnie posypujemy na wierzchu wybraną posypką. Pieczemy aż się zarumienią (około 20 minut) w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Można również włożyć blachę z ido zimnego piekarnika i rozgrzewać z pierogami wewnątrz. Wówczas pięknie wyrosn
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation