Kuchnia

Nie na słodko

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Składniki:

6-8 średniej wielkości pomidorów,
1 obrane, słodkie jabłko,
2-3 ząbki czosnku,
3/4 szklanki orzechów nerkowca wcześniej namoczonych (4 godz.)
1 łyżeczka suszonej bazylii lub 2-3 łyżki świeżej bazylii,
bulion warzywny lub woda,
1 łyżka oliwy z oliwek,
sól.

Piekarnik nagrzać do 180 °C. Pomidory pokroić na połówki. Każdą z nich delikatnie posolić, ułożyć nacięciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 40 minut.
Do garnka wlać oliwę i wrzucić posiekane ząbki czosnku. Gdy puszczą aromat dodać upieczone pomidory i pokrojone jabłko. Całość zalać bulionem warzywnym lub wodą (płyn musi przykryć pomidory). Gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż kawałki jabłka będą miękkie. Następnie dodać bazylię, orzechy nerkowca i całość zmiksować blenderem ręcznym tzw. żyrafą.
Całość zagotować. Doprawić do smaku solą, bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation