Kuchnia
Nie na słodko
Quesadille - meksykańskie tortille z farszem z dodatkiem sera
Składniki, 4 porcje:
Quesadille z chili con carne - farszem mięsnym z czerwoną fasolą i papryką:
• 4 duże placki tortilli (gotowych lub własnych np. pszennych lub razowych)
• farsz mięsny - chili con carne zamiast kostki bulionowej można dodać sos sojowy i sos worcestershire po 1 łyżce)
• około 1/3 szklanki tartego sera (do farszu lub do posypania po wierzchu)
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• dodatki: np. śmietana, jogurt grecki, guacamole, ulubiony sos np. czosnkowy
Przygotowanie:
Przygotować nadzienie chili con carne. Na placki tortilli wykładać nadzienie, dodać ser (lub pozostawić go do posypania po wierzchu), składać na pół lub też rozkładać nadzienie na jednym placku i przykrywać drugim. Podgrzewać: w piekarniku lub w zgrzewarce, na zwykłej patelni lub patelni grillowej. W piekarniku możemy skorzystać z funkcji grilla lub grzanie góra i dół w 180 stopniach. Rozgrzewamy piekarnik wraz z blachą ustawioną w górnej części piekarnika. Na gorącą blachę kładziemy quesadillę posypaną serem i oregano. Pieczemy przez około 3 - 4 minut do roztopienia się sera. Kroimy na kawałki i podajemy z dodatkami.
Quesadille z kiełbaską chorizo, kurczakiem i suszonymi pomidorami:
Składniki, 4 porcje:
• 4 duże placki tortilli
• 1 pojedyncza pierś kurczaka
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 10 cm kawałek kiełbaski chorizo, pokrojonej na cienie plasterki*
• 6 kawałków suszonych pomidorów i 2 łyżki oleju ze słoika
• 1/4 główki sałaty lodowej
• 1 czubata łyżka majonezu
• około 1/3 szklanki tartego sera
• 2 - 3 łyżki posiekanego szczypiorku
• dodatki: jak wyżej
* chorizo to słynna hiszpańska kiełbaska, do kupienia w każdym supermarkecie (na dziale paczkowanych wędlin). W tym przepisie można ją też zastąpić salami.
Przygotowanie:
Pierś kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, papryką i oregano. Wlać 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów i wymieszać.
Na patelnię włożyć plasterki kiełbasy i obsmażyć ją delikatnie na umiarkowanym ogniu z każdej strony przez około 3 minuty, aż będzie chrupiąca i lekko zrumieniona. Kiełbaskę zdjąć z patelni i włożyć do czystej większej miski.
Na patelnię z wytopionym tłuszczem włożyć kurczaka i obsmażyć go z każdej strony na małym ogniu, następnie porozgniatać go widelcem na patelni i jeszcze chwilę podsmażyć, aż nie będzie różowy w środku. Na koniec dodać pokrojone suszone pomidory i chwilkę razem podgrzać.
Kurczaka wraz z tłuszczem z patelni włożyć do miski z kiełbaską. Dodać pokrojoną sałatę lodową, majonez, ser, szczypiorek i wszystko wymieszać.
Na placki tortilli wykładać nadzienie, składać na pół lub też rozkładać nadzienie na jednym placku i przykrywać drugim.
Podgrzewać: w piekarniku lub w zgrzewarce, na zwykłej patelni lub patelni grillowej. Nie muszą być tak mocno zrumienione jak na zdjęciach, wystarczy 30 - 60 sekund aby tortilla się podgrzała i pokryła brązowymi paseczkami. Można podgrzewać napełnione już tortille lub same tortille a później nakładać gorący lub ciepły farsz. Ta ostatnia opcja jest chyba lepsza, sprawdzi się w przypadku wilgotnego farszu z sałatką. W piekarniku możemy skorzystać z funkcji grilla lub grzanie góra i dół w 180 stopniach. Rozgrzewamy piekarnik wraz z blachą ustawioną w górnej części piekarnika. Na gorącą blachę kładziemy tortillę, opcjonalnie posypaną serem i oregano. Pieczemy krótko, do roztopienia się sera. Kroimy na kawałki i podajemy z dodatkami.
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