Kuchnia

Nie na słodko

Quesadille - meksykańskie tortille z farszem z dodatkiem sera
Składniki, 4 porcje:
Quesadille z chili con carne - farszem mięsnym z czerwoną fasolą i papryką:

• 4 duże placki tortilli (gotowych lub własnych np. pszennych lub razowych)
• farsz mięsny - chili con carne zamiast kostki bulionowej można dodać sos sojowy i sos worcestershire po 1 łyżce)
• około 1/3 szklanki tartego sera (do farszu lub do posypania po wierzchu)
• 1 łyżeczka suszonego oregano

• dodatki: np. śmietana, jogurt grecki, guacamole, ulubiony sos np. czosnkowy
Przygotowanie:
Przygotować nadzienie chili con carne. Na placki tortilli wykładać nadzienie, dodać ser (lub pozostawić go do posypania po wierzchu), składać na pół lub też rozkładać nadzienie na jednym placku i przykrywać drugim. Podgrzewać: w piekarniku lub w zgrzewarce, na zwykłej patelni lub patelni grillowej. W piekarniku możemy skorzystać z funkcji grilla lub grzanie góra i dół w 180 stopniach. Rozgrzewamy piekarnik wraz z blachą ustawioną w górnej części piekarnika. Na gorącą blachę kładziemy quesadillę posypaną serem i oregano. Pieczemy przez około 3 - 4 minut do roztopienia się sera. Kroimy na kawałki i podajemy z dodatkami.


Quesadille z kiełbaską chorizo, kurczakiem i suszonymi pomidorami:

Składniki, 4 porcje:

• 4 duże placki tortilli
• 1 pojedyncza pierś kurczaka
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 10 cm kawałek kiełbaski chorizo, pokrojonej na cienie plasterki*
• 6 kawałków suszonych pomidorów i 2 łyżki oleju ze słoika
• 1/4 główki sałaty lodowej
• 1 czubata łyżka majonezu
• około 1/3 szklanki tartego sera
• 2 - 3 łyżki posiekanego szczypiorku

• dodatki: jak wyżej

* chorizo to słynna hiszpańska kiełbaska, do kupienia w każdym supermarkecie (na dziale paczkowanych wędlin). W tym przepisie można ją też zastąpić salami.

Przygotowanie:
Pierś kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, papryką i oregano. Wlać 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów i wymieszać.
Na patelnię włożyć plasterki kiełbasy i obsmażyć ją delikatnie na umiarkowanym ogniu z każdej strony przez około 3 minuty, aż będzie chrupiąca i lekko zrumieniona. Kiełbaskę zdjąć z patelni i włożyć do czystej większej miski.
Na patelnię z wytopionym tłuszczem włożyć kurczaka i obsmażyć go z każdej strony na małym ogniu, następnie porozgniatać go widelcem na patelni i jeszcze chwilę podsmażyć, aż nie będzie różowy w środku. Na koniec dodać pokrojone suszone pomidory i chwilkę razem podgrzać.
Kurczaka wraz z tłuszczem z patelni włożyć do miski z kiełbaską. Dodać pokrojoną sałatę lodową, majonez, ser, szczypiorek i wszystko wymieszać.
Na placki tortilli wykładać nadzienie, składać na pół lub też rozkładać nadzienie na jednym placku i przykrywać drugim.

Podgrzewać: w piekarniku lub w zgrzewarce, na zwykłej patelni lub patelni grillowej. Nie muszą być tak mocno zrumienione jak na zdjęciach, wystarczy 30 - 60 sekund aby tortilla się podgrzała i pokryła brązowymi paseczkami. Można podgrzewać napełnione już tortille lub same tortille a później nakładać gorący lub ciepły farsz. Ta ostatnia opcja jest chyba lepsza, sprawdzi się w przypadku wilgotnego farszu z sałatką. W piekarniku możemy skorzystać z funkcji grilla lub grzanie góra i dół w 180 stopniach. Rozgrzewamy piekarnik wraz z blachą ustawioną w górnej części piekarnika. Na gorącą blachę kładziemy tortillę, opcjonalnie posypaną serem i oregano. Pieczemy krótko, do roztopienia się sera. Kroimy na kawałki i podajemy z dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation