Kuchnia

Driny!

Likier kasztanowy

zobacz zdjęcie

Składniki na około 2 litry likieru:

- 500 ml alkoholu 90%
- 500 ml wody
- 400 g cukru
- 1 laska wanili
- 250 g surowych kasztanów jadalnych – obranych z twardej skórki i pokrojonych na ćwiartki ( można zostawić delikatną skórkę otaczającą kasztany )
- 250 g ugotowanych kasztanów, obranych i pokrojonych na ćwiartki*

oraz, po upływie 5 tygodni:

- 500 g kwaśnych jabłek ( np. Granny Smith ), pokrojonych na kawałki, wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi
- 250 g cukru

Przygotowanie:

Podgrzej 500 ml wody wraz z 400 g cukru. Kiedy cukier się rozpuści, zdejmij z ognia i wystudź.
Dodaj alkohol, przekrojoną laskę wanilii oraz kasztany.
Całość szczelnie zamknij w dużym słoju i odstaw w ciemne miejsce na 5 tygodni.
Po tym czasie przecedź zawartość słoja, dodaj jabłka i 250 g cukru, a następnie odstaw na kolejne 4 tygodnie.
Na koniec przefiltruj likier i przelej do butelek. Najlepiej znów schować likier w ciemne miejsce i poczekać kilka miesięcy – wtedy będzie miał jeszcze lepszy smak. Na zdrowie!

* Kasztany najlepiej gotować na parze: zanurz je w wodzie i wyrzuć te, które pływają po wierzchu. Resztę ugotuj na parze, około pół godziny. Obieraj jeszcze ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation