Kuchnia

Obiadowe

raspberries and cream: Spaghetti all'Amatriciana
Spaghetti all'Amatriciana-przepis

200 g boczku, pokrojonego w kostkę
2 łyżki oleju
1 suszona papryczka chilli, roztarta lub1 łyżeczka płatków chilli
500 g pomidorów, pokrojonych w kostkę
400 g makaronu spaghetti
100 g sera Grana Padano, startego
sól


Boczek smażymy na suchej patelni, wytopiony tłuszcz, wylewamy i zastępujemy go olejem(można pominąć tą czynność).
Mieszamy z papryczką chilli i pomidorami. Kontynuujemy smażenie, aż powstanie gęsty sos.
W międzyczasie gotujemy makaron w dużym garnku osolonej wody, al dente. Odcedzamy i mieszamy z sosem. Podajemy natychmiast posypane startym serem.
Zamiast makaronu spaghetti można również użyć bucatini lub makaronu nitki (wermiszelu).
Inspirowane przepisem z książki "Pasta"
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation