Książka

Ilustracje

Dietetyczny bigos z młodej kapusty

kapusta 1 szt.
kostka warzywna 1 szt.
pierś kurczaka 1 szt.
olej 1 łyżka
marchew 2-3 szt.
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżka
koperek 1/2 pęczek
woda 1,5 szklanka
ostra papryka w proszku 1 szczypta
sól, pieprz 1 szt.

1. Kapustę przekroimy na pół i kroimy w centymetrowe paski.
Do dużego garnka wlewamy 1,5 szklanki wody i wrzucamy kostkę rosołową, a następnie pokrojoną kapustę. Solimy i gotujemy ok. 25 minut na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka, ale nierozgotowana.
W tym czasie kroimy pierś kurczaka w kostkę, doprawiamy pieprzem, solą, ostrą papryką i smażymy na łyżce oleju. Do kurczaka dorzucamy młodą marchewkę pokrojoną w talarki i dusimy pod przykryciem, aż marchewka będzie miękka – ok. 10 minut.
Zesmażonego kurczaka i marchewkę łączymy z kapustą i dodajemy 2-3 łyżki koncentratu rozrobionego w pół kubka wody odlanej z gotującej się kapusty – koncentrat dodajemy w momencie, gdy kapusta jest już miękka – zakwaszenie koncentratem nada bigosowi ładny kolor i zapobiegnie rozgotowaniu się kapusty. Do całego garnka bigosu dosypujemy garść świeżo pokrojonego koperku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation