Design

Design

Ciasto z brzoskwiniami i pianką

Składniki :

- 2 i 1/2 szkl. mąki

- 5 jajek (białka oddzielnie)

- 1 kostka margaryny

- szczypta soli

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 budynie śmietankowe

- 1 puszka brzoskwiń

- 1/2 szklanki cukru pudru (dodałam trochę więcej)


Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą , posiekać z margaryną , a następnie dodać cukier (2 łyżki) oraz żółtka i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części i włożyć na 2 godziny do lodówki lub na pół godziny do zamrażalnika.
Jedną część ciasta zetrzeć na tarce na blachę (u mnie 23 x 33 cm) , lekko przygnieść i piec wstępnie ok. 7-8 minut w temp. 180 st.C.
Ugotować budyń w mniejszej ilości mleka niż zwykle (ok. 750 ml) i posłodzić do smaku (chyba , że był już z cukrem). Gorący wylać na podpieczone ciasto. Na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie , przykryć pianą ubitą z białek z cukrem pudrem (ja dodatkowo dodałam jeszcze 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i trochę soku z cytryny) , a na koniec posypać drugą częścią startego ciasta. Piec około 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation