Kuchnia

Pyszności

Składniki:

• 300 g herbatników (np. maślanych petit beurre)
• 180 g masła, roztopionego
• 1,25 kg tłustego sera śmietankowego
• 6 jajek
• 5 żółtek
• 260 g drobnego cukru
• 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• sok z 1/2 cytryny

Krem z kwaśnej śmietany:
• 500 ml kwaśnej gęstej śmietany 22 % lub 18%
• 50 g cukru pudru
Przygotowanie:

Formę z odpinaną obręczą o średnicy 25 – 26 cm, uszczelnić aluminiową folią: rozpiąć obręcz, na dnie rozłożyć „na krzyż” dwa kawałki folii aluminiowej, tak aby wystawały poza tortownicę. Zapiąć klamrę na tortownicy, wypuszczając folię na zewnątrz.
Herbatniki dokładnie pokruszyć na piasek (najlepiej młynkiem do kawy, ewentualnie rozdrabniaczem miksera lub tłuczkiem). Wymieszać z roztopionym masłem. Masą wyłożyć dno przygotowanej tortownicy. Wstawić do lodówki.
Na dolną półkę piekarnika włożyć blachę do pieczenia i napełnić ją do połowy gorącą wodą. Metalową kratkę pod sernik ustawić w środku piekarnika. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Do misy miksera włożyć ser, wbić całe jajka, dodać żółtka, cukier, wanilię i sok z cytryny. Zmiksować na gładką masę (około 2 minuty miksowania). Wylać na przygotowany spód z herbatników. Wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut plus kolejne 10 minut. Studzić przez 10 minut w piekarniku, następnie uchylić drzwiczki i studzić kolejne 10 minut. Stopniowo otwierając piekarnik, całkowicie wystudzić sernik.
Piekarnik nastawić ponownie na 180 stopni. Do misy miksera włożyć śmietanę, dodać cukier puder i ubić mikserem na gładki krem (około 3 minuty miksowania). Śmietanę wyłożyć na sernik i wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Włożyć do lodówki bez przykrycia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Posypać kakao wymieszanym z cynamonem. Sernik najlepszy jest schłodzony
do posypania: 4 łyżki kakao ekologicznego + 2 łyżeczki cynamonu w proszku
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation