Ogród

Ogród

CHLEB SŁONECZNIKOWY Z MAŚLANKĄ
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
500 ml maślanki
30 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
100g ziaren słonecznika

Do dużej miski wsypać mąkę, wlać maślankę (dobrze by było żeby miała temperaturę pokojową, a nie taka prosto z lodówki), wkruszyć drożdże, wsypać cukier, sól i słonecznik. Wymieszać wszystko dokładnie . Otrzymamy dość luźne ciasto. Przykryć miskę ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Potem przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 20 minut pod przykryciem.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i piec 50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation