Kuchnia

przepisy

Ziemniaczki Hasselback

Składniki:

ziemniaki (najlepiej dość małe)
czosnek
ulubione zioła do posypania
masło (1 ziemniak = 1 łyżeczka masła)



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Ziemniaki należy bardzo dokładnie wyszorować, ponieważ pieczemy je razem ze skórką.

Każdy ziemniak układać w całości na drewnianej łyżce i kroić w cieniutkie plasterki ( uwaga - nie kroić do samego końca!). Drewniana łyżka pomoże nam zablokować nóż, tak aby ziemniak się nie rozpadł.

Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki i powkładać gdzieniegdzie w nacięcia ziemniaka.
Dodatkowo można dodać czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę.

Posypać ulubionymi ziołami, a na wierzch położyć płatki masła (można użyć masła ziołowego).

Piec około 1 godzinę lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation