Kuchnia

pyszności

składniki na spód:

ok. 170 g. ciasteczek lub innych pełnoziarnistych lub owsianych
100 g. roztopionego masła/margaryny
2 łyżki miodu
masa jagodowa:

2 szkl. jagód
¾ szkl. jogurtu naturalnego
1 bita śmietana typu śnieżka
200 ml. schłodzonego mleka
cukier/słodzik (wedle uznania)
1 czubata łyżka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wrzątku
maliny do dekoracji
Ciastka rozdrabniamy blenderem.

Dodajemy do nich masło oraz miód i mieszamy.

Wylepiamy powstałym ciastem formę do tarty i wkładamy na godzinę do lodówki.

Ubijamy śmietanę z mlekiem na sztywno.

Jagody, jogurt i cukier miksujemy przy pomocy blendera.

Masę jagodową łączymy z bitą śmietaną i ciągle mieszając wlewamy żelatynę.

Tężejącą masę jagodową wylewamy na spód z ciasteczek, dekorujemy malinami i wstawiamy do lodówki do stężenia (najlepiej jest czymś przykryć ciasto by nie przeszło zapachem innych produktów, które trzymamy w lodówce).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation