Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki dla 4 osób:

1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
85 g makaronu fusilli bądź kolanek
1 posiekany por lub 1 posiekany pęczek szczypiorku
85 g kukurydzy z puszki
85 g mrożonego groszku
1 wydrążona i posiekana czerwona papryka
2 duże jajka
150 ml mleka
1 łyżka świeżych liści tymianku
100 g startego sera cheddar
4 łyżki świeżo startego parmezanu

Makaron gotować w osolonej wodzie przez 8 minut. Dodać warzywa (z wyjątkiem kukurydzy) i gotować kolejne 2 - 3 minuty, aż makaron będzie miękki, a warzywa nico zmiękną. Całość odcedzić i przełożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Dodać kukurydzę i wymieszać.

Jajka, mleko oraz tymianek ubić razem. Dodać cheddar, całość wymieszać i przyprawić do smaku. Tak przygotowanym sosem polać makaron i warzywa, lekko zamieszać, a następnie całość posypać z wierzchu parmezanem.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 190ºC przez około 35 - 40 minut, aż danie się zetnie i przyrumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation