Kuchnia

dania obiadowe

Tort naleśnikowy z pieczarkami

500 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
1 łyżka masła do posmarowania tortu

Sos: 2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa
100 g startego ementalera

Ciasto (na 10 naleśników o średnicy 20 cm): 250 g mąki pszennej
2 jajka
1/2 litra mleka
szczypta soli

Pieczarki oczyść, umyj i drobno pokrój. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i pieczarki, smaż 15 minut. Przygotuj sos beszamelowy: rozgrzej masło w rondelku, oprósz je mąką i gotuj na małym ogniu, aż zacznie bulgotać (zasmażka nie powinna się przyrumienić). Powoli, stale mieszając trzepaczką, wlewaj mleko. Gotuj - cały czas mieszając - aż sos zgęstnieje, Dodaj starty ementaler i podgrzewaj (nadal nie przerywaj mieszania), aż ser się rozpuści. Dodaj pieczarki z cebulą, duś przez chwilę, zdejmij z ognia. Zrób naleśniki: Utrzyj mikserem wszystkie składniki ciasta, usmaż cieniutkie placki na rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem patelni. Przygotuj tort: w naczyniu żaroodpornym ułóż jeden naleśnik. Posmaruj go sosem z pieczarkami, przykryj następnym naleśnikiem. Postępuj tak, aż nie będzie już naleśników i sosu. Na ostatnim naleśniku połóż łyżkę masła, połóż folię aluminiową i piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation