Kuchnia
FOOD RECEPIES
Pasta pralinowa
150 g orzechów laskowych bez skórki
150 g migdałów bez skórki
250 g cukru
10 ml oleju roślinnego (najlepiej z orzechów laskowych lub arachidowych)
Migdały i orzechy wysyp na blaszkę i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 8 minut. Następnie przesyp je do garnka dodaj cukier i na wolnym ogniu zacznij podgrzewać orzechy raz po raz je mieszając. Kontynuuj przez kilka - kilkanaście minut do momentu, aż cały cukier zamieni się w karmel, który pokryje orzechy i migdały.
Wyłóż orzechy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadź do otrzymania dość cienkiej warstwy i daj karmelowi zastygnąć. Następnie posiekaj go nożem na drobne kawałki, przesyp do blendera, dodaj olej i miksuj do momentu aż orzechy i migdały zamienią się w dość płynną masę. Odlej z niej 175 gram, a resztę schowaj do lodówki. Przygotuj pozostałe składniki:
200 ml śmietany kremówki
175 g dobrej mlecznej czekolady
50 g dobrej ciemnej czekolady (ok 60%)
175 g pasty pralinowej
szczypta soli
Czekoladę posiekaj drobniutko, umieść w misce, dodaj sól. Śmietankę doprowadź do wrzenia i zalej nią przygotowaną wcześniej czekoladę. Zmieszaj wszystko do uzyskania gładkiej, czekoladowej masy. Dodaj pastę pralinową i zamieszaj raz jeszcze. Tak przygotowaną pastę przelej do słoiczka i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. A następnego ranka... ratuj się kto może ;)
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