Kuchnia

kuchnia

MURZYNEK WILGOTNY.

Składniki:

Ciasto:

200 g margaryny

200 g cukru pudru

250 g jogurtu naturalnego

3 jajka

szczypta wanilii

100 g zmielonych migdałów (bez skórki)

200 g mąki

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

60 g kakao



Polewa:

1/3 szkl. wody

1/4 szkl. cukru

1/4 szkl. kakao

1/4 szkl. margaryny



Wykonanie:

Margarynę (bardzo miękką) utrzeć z cukrem (mikserem, 10-12 min). Masa musi być naprawdę gładka, o kremowej konsystencji.

Jogurt zmiksować z jajkami i wanilią.

Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, i kakao, wymieszać z migdałami.

Zmiksować wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia dużej keksówki. Piec 65-70 min. w 160 stC (sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone). Ostudzić, wyjąć z formy.

Przygotować polewę:wszystkie składniki oprócz margaryny podrzać do zagotowania. Gotować jeszcze na małym ogniu 4-5 min (ciągle mieszając), żeby polewa trochę odparowała. Zdjąć z ognia, dodać margarynę i mieszać aż się rozpuści. Ostudzić i zaczekać, aż polewa zacznie gęstnieć. Polać ciasto.



Uwagi:

Margarynę, po przełożeniu do miseczki, wstawiłam na chwilę do mikrofali, żeby mocno zmiękła.

Ciasto zachowuje świeżość i wilgoć przez kilka dni, ale trzeba je trzymać w zamkniętym pojemniku albo zawinąć w folię.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation