Kuchnia

Przepisy

Mini szarlotki

Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego
około 2 kwaśnych jabłek
szczypta cynamonu
2 łyżki cukru
łyżeczka soku z cytryny
1 jajko
cukier puder + woda (do lukru)

Wykonanie:

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki. Każdą ćwiartkę pokroić w poprzek w cieniutkie plasterki, wymieszać z cynamonem i brązowym cukrem. Płat ciasta francuskiego lekko rozwałkować. Wycinać parzystą ilość niewielkich kółek 7-8cm. Posmarować brzegi roztrzepanym jajkiem. Na środek nałożyć jabłka. Przykryć drugim krążkiem. Lekko rozciągając, docisnąć krawędzie palcem, następnie widelcem.Każde ciastko posmarować jajkiem a następnie naciąć wierzch na krzyż. Piec około 10 minut w temperaturze 200oC.

Cukier puder wymieszać z niewielką ilością wody (dodawać po kilka kropli do uzyskania dość gęstej konsystencji. Wystudzone ciasteczka polukrować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation