Kuchnia

desery na zimno; koktajle

Składniki na 1 porcję:

3 kostki lodu
2 duże łyżki lodów
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka cukru
zimne mleko do dopełnienia
bita śmietana
Do kawy, która znajduje się na zdjęciach użyłam lodów śmietankowych. Najbardziej smakowała mi jednak z dodatkiem tych o smaku śmietankowo-czekoladowym. Sprawdzą się też oczywiście waniliowe, kakaowe, czekoladowe i wiele innych. Może straciatella?

Zwykłej kawy nie słodzę, ale tutaj dodałam łyżeczkę cukru, bardziej mi smakowała. Jeśli ktoś zwykle słodzi kawę, może dodać więcej cukru.

Ilość mleka zależna jest od wielkości szklanki, w której podamy kawę.

Najlepiej zrobić samodzielnie bitą śmietanę (taka jest dużo lepsza). Dzisiaj jednak poszłam na łatwiznę i użyłam gotowej. Jak lenistwo, to lenistwo!
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wrzucamy do shakera lub blendera. Mieszamy. Przelewamy do szklanki. Dekorujemy śmietaną. Gotowe!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation