Kuchnia

Pyszności

Pizza, tym razem bez mąki. 425 kcal / porcja

Składniki na jedną pizzę (848 kcal):


Ciasto (616 kcal):

150g kaszy manny
7g (jedno opakowanie dr Oetker) suchych drożdży
1,5 łyżki oliwy z oliwek extra vergine marki Monini
75ml ciepłej wody
sól

Dodatki:
60g mozzarelli (najlepiej light, ale ja nigdzie nie mogę ostatnio dostać)
około 100g sosu pomidorowego (przecier + sól + bazylia + oregano + trochę oliwy)
warzywa, identyczne jakich użyłam tutaj: pizza otrębowa

1. Drożdże zalewamy wodą, mieszamy, dodajemy resztę składników na ciasto, mieszamy.
2. Ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, odstawiamy pod lnianą ściereczką na 20 minut.
3. Ciasto ponownie wyrabiamy, lekko rozwałkowujemy, a dalej już w rękach wyrabiamy na kształt placka na pizzę (cienki, ale bez przesady, żeby ciasto się nie rozerwało, przy brzegach zostawiamy odrobinę grubiej), kładziemy go na formę, w której będziemy piec (u mnie jak zwykle silikonowa do tarty)
4. Smarujemy placek sosem, nakładamy warzywka i ser.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, około 15-20 minut (ja piekłam 20 minut i jak widać mozzarella się przypiekła, jeżeli ktoś woli ciągnącą, to powinien wyjąć wcześniej). Piekłam bez termoobiegu, góra + dół.

Smacznego! I pozdrawiam wszystkich pizzożerców!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation