Kuchnia

owoce morza

Paella z owocami morza -
składniki (dla 4-6 osób):
300 g ryżu
500 g krewetek
6 plastrów kalmarów
300 g kałamarnicy
300 g krewetek gambas
500 g małży
3 pomidory pokrojone w kostkę
1cebula również pokrojona w kostkę
1 papryka pokrojona w kostkę
1/4 opakowania cukrowego groszku mrożonego
4 ząbki czosnku
2 cytryny
pietruszka
sól, oliwa z oliwek, sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Podgrzać oliwę z oliwek na patelni z czosnkiem. Dodać krewetki, smażyć na złoty kolor. Zdjąć z patelni. Tak samo postąpić z krewetkami gambas.
Kalmary smażyć około 15 minut.
Dodać cebulę i pomidory i gotować na wolnym ogniu.
W międzyczasie ugotować małże w litrze wody. Wyjąc z wody, odstawić.
Ryż przyrządzony na specjalnej patelni uzupełnić małżami, dodać paprykę, krewetki, groszek. Wymieszać. Dusić przez chwilę. Doprawić do smaku.
Udekorować cząstkami cytryny, krewetkami, małżami, skropić sokiem z cytryny i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation