Kuchnia

nalewki

Nalewka grejpfrutowa
4 grejpfruty (około 1,7kg)
1,5 litra alkoholu 55-60%
2,5 szklanki cukru
1 litr przegotowanej wody

Grejpfruty należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie delikatnie obieramy ze skórki (bez albedo, czyli bez tej białej części), czym więcej zostawimy albedo na skórkach tym bardziej nalewka będzie cierpka. Dotyczy się to wszystkich rodzajów nalewek na owocach cytrusowych. Obrane skórki wsypujemy do słoja i zalewamy przygotowanym alkoholem. Pozostawiamy na 4 godziny.

Po czterech godzinach alkohol odlewamy ze słoika do innej butelki. Pozostałe skórki grejpfruta zalewamy 1 litrem gorącej przegotowanej wody i potrząsamy słoikiem przez 20-30 sekund. Następnie samą wodę przelewamy do garnuszka.

Z pozostałych grejpfrutów wyciskamy sok. Możemy użyć sokowirówki lub prasy do owoców. Otrzymany sok wraz z miąższem przelewamy do garnuszka do którego wcześniej dolaliśmy wodę po skórkach. Dosypujemy 2,5 szklanki cukru. Garnuszek stawiamy na gazie i powoli podgrzewamy stale mieszając do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Należy uważać by płyn się nie zagotował. Po ostudzeniu przelewamy do słoja i dolewamy wcześniej przygotowany alkohol, szczelnie zakręcamy i odstawiamy.

Alkohol będzie gotowy już po kilku dniach. Natomiast dłuższe dojrzewanie sprawi, że nalewka nabierze jeszcze lepszego aromatu, lepiej się skomponuje, smak będzie bardziej jednolity.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation