Kuchnia

Inspiracje jedzeniowe

Kurczak w czekoladzie z bananami

Czas: ok. 1 godzina
Ilość porcji: 4
Składniki

500 g piersi kurczaka
1 opakowanie pomidorów (400 g)
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ostrej papryki
3 łyżeczki pieprzu cayenne
garść posiekanych migdałów
1 banan
ok. 60 g czekolady gorzkiej
szczypta soli
1 szklanka wody
sezam do posypania
makaron do podania

Krok 1.

Kurczaka kroje na mniejsze części (pojedynczą pierś na przykład na 3-4 części).

Krok 2.

Ba patelni rozpuszczam masło, dodaję czosnek. Następnie dodaje pomidory (ja wykorzystałam te z puszki, ale mogą być świeże obrane ze skórki). Trzymam na ogniu, aż się rozciapciają.

Krok 3.

Dodaję przyprawy, posiekane migdały a także pokrojone w plasterki banany.

Krok 4.

Dolewam wody i wrzucam kawałki czekolady, mieszam.

Krok 5.

Wkładam kurczaka, mieszam. Duszę około 45 minut, aż większość płynu odparuje, a kurczak będzie mięciutki. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation