Film

Gwóźdź programu

Pełnoziarniste Pieczone Pierogi ze Szpinakiem i Serem

Składniki na ciasto na pierogi pełnoziarniste (ok 20 sztuk):
1 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki razowej
1 jajko
sól do smaku
pieprz do smaku
1,5 łyżeczki curry
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl gęstej, kwaśnej śmietany
Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolite, nieprzywierające do dłoni ciasto.

Składniki na farsz ze szpinaku i sera:
1 łyżka masła
300g szpinaku
3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
3 łyżki sera gorgonzola
1/2 kostki sera feta
pieprz czarny do smaku
sól do smaku
Szpinak podduś na patelni z dodatkiem masła, następnie dodaj do niego śmietanę, oba rodzaje sera i przyprawy. Podduś do czasu, aż masa lekko zgęstnieje. Pozostaw do przestygnięcia.

Kiedy farsz przestygnie, wypełniaj nim krążki wycięte z rozwałkowanego ciasta, każdy zlep dokładnie i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
pestki dyni
Wierzch każdego pieroga posmaruj roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Następnie na powierzchnię każdego pieroga przyklej pestki dyni. Piecz w 190C przez ok 30-35 minut.

Sugestie: Do farszu możesz dodać swoje ulubione przyprawy, kawałki szynki, czy innych warzyw. Takie pierogi świetnie smakują jedzone solo i popijane pysznym winem, ale także z gęstymi dipami. Fetę możesz zastąpić np. twarogiem lub bryndzą. Proporcje poszczególnych mąk możesz dostosować do własnych preferencji.

Wersja light: W cieście oraz w farszu śmietanę zastąp jogurtem naturalnym, kefirem lub maślanką, albo po prostu użyj śmietany z obniżoną zawartością tłuszczu.

Pytanie: Czy młody szpinak, tzw. 'baby' powinno się kroić na mniejsze kawałki?
Odpowiedź: Nie powinno się kroić młodych liści szpinaku na mniejsze części. Ostatecznie polecam je porwać albo całkowicie zblendować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation