Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Cynamonowe drożdżówki,

Składniki : 600g mąki, 10g suszonych drożdży, 2 łyżeczki soli, 3 łyżki cukru, 300ml mleka, 50g masła, 2 łyżki cynamonu, 50g masła, jajko do posmarowania.

Przygotowanie : Do rondelka wlej mleko. Dodaj pokrojone masło(50g) i bardzo delikatnie podgrzej tak aby masło się roztopiło. Do miski wrzuć mąkę, cukier, sól i drożdże. Wlej mleko z masłem i wyrób gładkie ciasto. Odstaw na 60 minut. W rondelku roztop masło (50g) dodaj cynamon i wymieszaj. Ciasto podziel na 8 części. Każdą rozwałkuj na owal i natnij w środku paseczki. posmaruj masą cynamonową. Zwiń ciasto w rulonik a następnie w "ślimaczka". Posmaruj drożdżówki roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Jeśli chcesz aby drożdżówki było słodsze dodaj do masy 1 łyżkę cukru.

Smacznego!

przepis wziety z: anyzkowo.blogspot.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation