Kuchnia

Ciasta i Desery

Ciasto "Słonecznikowiec"
Składniki:
CIASTO
6 jajek
6 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)
MASA
1 puszka (400-500g) masy kajmakowej
180g margaryny
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
300g łuskanego słonecznika
250g masła
2 żółtka
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę i cały czas mieszając, dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę z kakao i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 33x22. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp 180 stopni przez ok 25-30 min. Gdy biszkopt wystygnie przekrawamy go na dwa placki. Margarynę wkładamy do rondelka, dodajemy do niej cukier puder, 2 łyżki mleka i cukier waniliowy, zagotowujemy całość. Do gotującej się masy wsypujemy słonecznik i mieszamy. Następnie słonecznikową masę wylewamy na blaszkę i przyrumieniamy w temp 180 stopni przez około 25-30 min w piekarniku. (uważać by się nie przypaliło). Tak powstałą płytkę studzimy i łamiemy.
Masło ucieramy do białości, dodajemy do niego żółtka i nadal ucieramy na pulchną, gładką masę. Następnie dodajemy po łyżce masy karmelowej, oczywiście bez przerwy ucierając. Na koniec dodajemy jeszcze słonecznikową płytkę oraz kieliszek rumu i mieszamy delikatnie. Przekładamy biszkoptowe placki tak przygotowaną masą i polewamy wierzch polewą czekoladową lub smarujemy masą i posypujemy kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation