Kuchnia

vege kuchnia

Makaron z pesto z rukoli

Składniki :

100 g rukoli
4 łyżki pestek z dyni
2-3 ząbki czosnku
125 ml oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
pół szklanki drobno utartego sera Džiugas [może być też parmezan lub inny twardy ser]
sól , czarny pieprz



+ ok.200-250 g makaronu wstążki



Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Rukolę opłukać i osuszyć. Czosnek obrać z łupinek.

Do pojemnika blendera wrzucić wszystkie składniki i zmiksować je na jednolitą pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, wymieszać z 2 czubatymi łyżkami pesto. Podawać natychmiast.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation