Kuchnia

Zupy

kapuśniak z kiszonej kapusty potrawa szybka
składniki:

20 dkg ziemniaków
30 dkg kiszonej kapusty
5 dkg boczku wędzonego
5 dkg cebuli
2 litry wody
1 ząbek czosnku
1 kostka przyprawy do zup
½ liścia bobkowego
sól, pieprz

Boczek pokroić w kostkę, cebulę obrać, drobno posiekać, zrumienić z boczkiem na dużej patelni, dodać pokrojoną kiszoną kapustę i dusić pod przykryciem 8–10 minut często mieszając. Po zagotowaniu w czasie duszenia odkryć na 2–3 minuty, następnie dusić pod przykryciem

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki, które wrzucamy do wrzącej wody i gotować przez 10 minut. Następnie dodać do nich kapustę z boczkiem i cebulą, gotować jeszcze około 5 minut.






Pod koniec gotowania wkruszyć kostkę przyprawę do zup, dodać szczyptę pieprzu, czosnek roztarty z solą, liść bobkowy i jeśli potrzeba, sól do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation