Kuchnia

gotowanie

Ekstrakt z wanilii
3 laski wanilii
szklanka wódki (można również użyć brandy lub rumu, z tym ostatnim smak będzie słodszy)
szklany słoiczek, butelka (z zakrętką)
Strąki wanilii przeciąć wzdłuż na pół (ale nie do końca, końcówki pozostawić złączone, nie wyskrobywać nasionek!), umieścić w słoiczku (można strąki przeciąć na pół, gdyby nie chciały się zmieścić). Nalać wódki, do całkowitego przykrycia strąków. Zamknąć butelkę, trzymać w chłodnym, ciemnym miejscu (ale nie w lodówce), co jakiś czas energicznie wstrząsając.

Już po tygodniu ekstrakt nabierze ciemniejszej barwy, jednak po dwóch miesiącach osiągnie pełny aromat i wtedy można go używać. Można przechowywać przez lata. Jeśli połowę ekstraktu zużyjecie, warto uzupełnić buteleczkę alkoholem i trochę poczekać, do wzmocnienia aromatu.

Uwaga: nie dodawać ekstraktu do gorących płynów, ponieważ alkohol wyparuje razem z częścią aromatu z wanilii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation