Kuchnia

nie mięsko

PIECZONE ZIEMNIAKI.

Składniki:

ok 700 g ziemniaków, pokrojonych w słupki
oliwa, 2-3 łyżki
ulubione przyprawy [u mnie przyprawa do ziemniaków Podravki, dużo słodkiej papryki i chilli]



Nastawić piekarnik na 220-230 stopni, blachę wstawić do środka aby się porządnie nagrzała. Oliwę wymieszać z przyprawami.
W garnku zagotować wodę, jak się zagotuje wrzucić ziemniaki. Od chwili ponownego zagotowania wody, ziemniaki gotować 3 minuty*. Po tym czasie należy je odcedzić.
Ziemniaki polać oliwą i dokładnie wymieszać (najlepiej włożyć ziemniaki do garnka, w którym się gotowały, polać oliwą, przykryć garnek pokrywą i delikatnie nim potrząsać).
Ziemniaki wrzucić na rozgrzaną blachę (będzie skwierczeć) i włożyć do piekarnika. Piec około 15-20 minut**.

*sposób podpatrzony u Gordona Ramsey'a, klik
**stopień przypieczenia ziemniaków najlepiej regulować według własnych upodobań; jak widać ja lubię mocno przyrumienione i chrupiące, więc trzymałam je w moim (słabym) piekarniku około 30 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation