Kuchnia

dżemy

Śliwka marynowana
Składniki:
3 kg śliwek węgierek
1 kg cukru
200 ml octu ( ja dodałam ocet winny Monini 7,5 %)
1 butelka czerwonego półwytrawnego wina
garść goździków
garść płatków migdałowych
1-2 laski cynamonu lub w torebce
skórka z 1 pomarańczy

Umyj śliwki (nie odrywaj ogonków).
Przygotuj zalewę: cukier połącz z octem i winem. Wymieszaj i podgrzej. Zalewa musi być gorąca (ale nie zagotowana). Gotową zalewą zalej śliwki, przykryj i odstaw na 24 godziny.
Na drugi dzień odlej płyn ze śliwek. Podgrzej go i znów zalej nim śliwki. Ponownie odstaw na 24 godziny. Powtórz tę czynność na trzeci i czwarty dzień. W czwartej dobie ponownie odlej zalewę od śliwek i dodaj do niej skórkę pomarańczową, goździki, płatki migdałów i cynamon. Do gorącej zalewy przełóż śliwki. Jeszcze lekko zagotuj (nie gotuj długo, parę sekund, bo owoce popękają) i przekładaj do czystych słoiczków. Zakręć i odstaw w ciemne chłodne miejsce. Nie trzeba pasteryzować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation