Kuchnia

FOOD

Zupa cebulowa

6 średniej wielkości cebuli - obranych i pokrojonych w piórka
2 ząbki czosnku (użyłam wędzonego), pokrojonego na plasterki
2 łyżeczki brązowego cukru
5 łyżek masła
3 łyżka oliwy
ok. 150-200 ml wytrawnego wina
1 litr wywaru warzywnego, drobiowego lub wołowego
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
2-3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
sól i pieprz

grzanki:
2 mini bagietki
kilka plastrów żółtego sera (najlepszy jest Gruyere, ale możemy użyć dowolnego)

Masło i oliwę rozpuszczamy na patelni. Dodajemy cebulę i cukier, dusimy ją początkowo na dużym (przez ok 5 minut), następnie na małym ogniu ok. 40-60 minut, podlewając stopniowo winem. Cebula ma mięknąć powoli. Mieszamy co jakiś czas.
Kiedy cebula zmięknie i stanie się złotobrązowa (od tego zależy ostateczny kolor zupy), dodajemy czosnek, wywar, tymianek, sól i pieprz. Gotujemy 15 minut, a w tym czasie przygotowujemy grzanki:
bagietkę kroimy na kromki, na każdej układamy ser i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 10 minut, aż ser zacznie się topić.
Gotową zupę doprawiamy czerwonym winem, chwilę gotujemy, następnie wlewamy do miseczek. Na wierzchu układamy grzankę z serem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation