Kurczak Murgh Masala
Ilość: 2 większe porcje lub 3 małe
Składniki Na Kurczaka Murgh Masala:
0,5 kg piersi z kurczaka
100 g masła lub ghee
5 goździków
0,5 laski cynamonu (5 cm)
4 ząbki czosnku
2 średnie cebule
4 średnie pomidory
1 pełna łyżeczka mielonego kuminu
1 pełna łyżeczka mielonej kolendry
1 pełna łyżeczka kurkumy
1/4 pełnej łyżeczki mielonej papryki chilli
1/4 pełnej łyżeczki soli
200 ml wody
kawałek świeżego imbiru (5 cm) lub 1 pełna łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki Garam Masala
Składniki Na Ogórkowy Relish:
0,5 ogórka szklarniowego
300 ml jogurtu naturalnego
1/4 pełnej łyżeczki soli
1/4 pełnej łyżeczki mielonego kuminu
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
szczypta papryki chilli
Przygotowanie Kurczaka Murgh Masala:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pozbyć je zbędnego tłuszczu oraz pokroić w średnią kostkę i odstawić do czasu użytku.
Rozpuścić masło na patelni (najlepiej użyć patelni Wok).
Do rozgrzanego masła dodać goździki i cynamon.
Smażyć ok. 30 sek. na średnim płomieniu lub do momentu, kiedy przyprawy puszczą aromat; często mieszać, aby przyprawy się nie przypaliły.
Dodać posiekany drobno czosnek.
Dodać posiekaną drobno cebulę.
Smażyć na średnim płomieniu ok. 7-8 min. często mieszając, aby cebula i czosnek zmiękły i zarumieniły się, ale nie spaliły.
W czasie smażenia cebuli i czosnku należy pokroić w kostkę pomidory.
Następnie zmiksować je blenderem na kremową konsystencję i odstawić do czasu użytku.
Gdy cebula jest już miękka i zarumieniona należy dodać kumin.
Dodać kolendrę.
Dodać kurkumę.
Dodać paprykę chilli.
Dodać sól.
Smażyć ok. 1 min.
Dodać kurczaka.
Smażyć ok. 5-7 min. na średnim płomieniu często mieszając do momentu, kiedy kurczak będzie biały i lekko się zarumieni.
Wlać wodę.
Dodać zmiksowane pomidory.
Dusić na małym płomieniu ok. 10-15 min. do momentu, kiedy płyn zredukuje się o połowę.
Dodać imbir.
Dodać przyprawę Garam Masala.
Wymieszać.
Odstawić z płomienia.
Podawać z chlebkami Chapatis oraz ogórkowym Relish'em.
Przygotowanie Ogórkowego Relish'u:
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Odcisnąć z nich nadmiar wody.
Dodać jogurt.
Wymieszać.
Dodać pozostałe przyprawy.
Wymieszać.
Schłodzić.
Podawać.
źródło:
http://dariaanna.blogspot.com/
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