Kuchnia

Kuchenie

ciasto czekoladowo-pomarańczowe
składniki:
150 g miękkiego masła
30 ml (2 łyżki) golden syropu
175 g brązowego cukru muscovado
150 g mąki
pół łyżeczki sody oczyszczanej
25 g kakao
2 jajka
skórka z dwóch pomarańczy
sok z 1 pomarańczy
przygotowanie:

nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.

wykładamy podłużną foremkę do keksu papierem do pieczenia i lekko smarujemy olejem.

ucieramy masło z syropem i cukrem do uzyskania puszystej masy (choć mogą pozostać drobne grudki cukru).

mieszamy mąkę, sodę oczyszczoną i kakao. dodajemy stopniowo do masy maślanej i wbijamy na przemian jajka.

mieszamy wszystko, a następnie dodajemy skórkę i sok z pomarańczy.

przelewamy ciasto do foremki, pieczemy 45 minut i studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

wyjmujemy ciasto, przewracamy na drugą stronę i jeszcze chwilę je studzimy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation