Kuchnia

eksperymenty kulinarne

Lekki jogurtowiec z galaretką

Składniki:

na spód:

2 jajka
4 łyżki mąki
proszek do pieczenia na czubku łyżeczki
3 łyżki cukru
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
na masę jogurtową:

600ml jogurtu naturalnego
4 łyżki z górką cukru pudru (lub więcej- najlepiej spróbujcie w trakcie mieszania)
17g żelatyny
na wierzch:

dwie galaretki brzoskwiniowe
puszka brzoskwiń w syropie


Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem i ekstraktem na puszystą masę. Na koniec wmieszać delikatnie mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 20/20cm (dno wyłożone papierem do pieczenia). Piec około 7 minut w temp. 170oC, aż się ładnie zarumieni - UWAGA szybko się przypala więc należy uważać. Biszkopt przestudzić, zdjąć papier, włożyć biszkopt z powrotem do formy.

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wrzącej wody, mieszać do rozpuszczenia. Do jogurtu (w temp. pokojowej) dodać cukier i wymieszać. Mieszając energicznie rózgą wlewać cienkim strumieniem żelatynę. Odstawić aż zacznie się delikatnie(!) ścinać i wylać na biszkopt, wstawić do lodówki na pół godziny.

Brzoskwinie pokroić w grubsze plastry, ułożyć na stężałym jogurcie. Obie galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, wystudzić. Wylać delikatnie na owoce. (galaretki trochę zostanie).

Schłodzić całość kilka godzin w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation