Kuchnia

Tastiness

Pyszny snickers (źródło: anyzkowo.blogspot.com)

Składniki biszkopt :
4 jajka
120g cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki ciasto orzechowe :
200g zmielonych orzechów
3 łyżki kokosu
120g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 białek
Składniki masa krówkowa :
1 puszka masy krówkowej ( u mnie 420g )
150g miękkiego masła
Składniki polewa :
100g masła
3 łyżki gorącej wody
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
Przygotowanie biszkoptu kakaowego :

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudź biszkopt. ( Jeśli biszkopt będzie nierówny zetnij nożem górę )

Przygotowanie ciasta orzechowego :

Orzechy, kokos, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaj. Białka ubij na sztywno i porcjami dodaj cukier puder nie przerywając miksowania. Orzechy z mąką wsyp do białek i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie masa krówkowa :

Puszkę wstaw do gorącej wody na parę minut. Masło utrzyj na puszystą masę i partiami dodawaj masę. Dokładnie połącz składniki.

Przygotowanie polewy :

Do rondelka wlej wodę i cukier. Postaw na małym ogniu i mieszaj aż składanki się połączą. Wrzuć pokrojone masło i pozostaw aż masło się rozpuści. Wsyp kakao i energicznie wymieszaj.

Przygotowanie ciasta snickers :

Na kakaowy biszkopt wlej masę krówkową. Przykryj ciastem orzechowym i polej ciasto. ( Zrób wzorki za pomocą łyżki stołowej). Ciasto włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Blaszka : 32 cm x 20 cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation