Kuchnia

torty

TORT Z M&M I KITKAT

Składniki na biały spód:

300 g białej czekolady
1 szklanka śmietany kremówki (250 ml)
5 jajek
120 g drobnego cukru
250 g serka mascarpone
1 szklanka zmielonych migdałów
1 łyżka ekstraktu z wanilii

Kremówkę przelać do niewielkiego garnuszka, podgrzewać. Dodać do niej połamaną białą czekoladę. Cały czas podgrzewać (na niedużej mocy), mieszając, by czekolada się roztopiła, zdjąć z palnika.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć mikserem z połową cukru na lekką i jasną masę. Dodać do nich mascarpone, ekstrakt, migdały, roztopioną czekoladę. Zmiksować do gładkości.

Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Wmieszać delikatnie do masy.

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Piec ok 60 minut w temp 170 st. Uwaga z góry trzeba przykryć folą aluminiową
Gdy ciasto wystygnie przygotować mus czekoladowy:

250 ml śmietany kremówki

20 dkg czekolady mlecznej

Czekloladę rozpuścić w kilku łyżkach śmietany, wystudzić. resztę kremówki ubić, wymieszać ze śmietaną. 3/4 wylać na górę ciasta , resztą obłożyć boki.

Ciasto przybrać wafelkami kit kat( 6 dużych sztuk) i m&msami ( 2 paczki)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation