Kuchnia

Na słodko

KRÓWKA

Na ciasto kruche:
-1,5 szklanki mąki
-2 jajka
-łyżeczka proszku do pieczenia
-pół kostki masła lub margaryny
-cukier waniliowy
-2/3 szklanki cukru
-łyżka śmietany w razie gdyby ciasto było za gęste


Krem śmietanowy:
-śmietanka kremówka 500 ml
-cuker waniliowy
-śmietana śnieżka w proszku
-żelatyna
-cukier puder wg uznania


Wierzch:
-paczka herbatników
-pół kostki masła
-kilka łyżek mleka
-gorzka czekolada
-30-40 dag krówek

WYKONANIE
Połączyć wszystkie składniki ciasta kruchego, zagnieść, wyłożyć na blaszkę i upiec w temp ok 175 stopni.

Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy krem śmietanowy. Najpierw rozpuszczamy 1,5 łyżki żelatyny w 1/3 szklanki gorącej wody. Ubijamy śmietanę kremówkę a w trakcie wsypujemy do niej cukier waniliowy, śnieżkę w proszku i łyżkę cukru pudru. Na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy. Krem śmietanowy wykłądamy na ciasto kruche. Na wierzchu układamy herbatniki.

Polewa krówkowa: roztapiamy pół kostki masło z mlekiem, wrzucamy krówki i czekamy aż się się całkowicie rozpuszczą. Gotową polewą smarujemy herbatniki. Wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Zamiast gorzką czekoladą możemy krówkę posypać orzechami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation