Kuchnia

przepisy

125 g masła
375 g gorzkiej czekolady
175 g brązowego cukru
35 g mąki pszennej
2 łyżki mleka
120 g mielonych migdałów
5 jajek

Stopić masło i czekoladę w kąpieli wodnej, stawiając miskę nad garnkiem z gotującą się wodą. Dodać cukier, przesianą mąkę, mleko, mielone migdały i wymieszać. Dodać jajka i ponownie wymieszać. Wlać masę do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią aluminiową i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170° C. Zdjąć folię, odstawić ciasto do wystygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce.
A krem tak:

laska wanilii
400 ml pełnego mleka
4 żółtka
80 drobnego cukru
30 g skrobii kukurydzianej
25g masła (+ ewentualnie 50 g)
wanilię rozciąć, wydrążyć ziarenka, wszystko włożyć do garnka i zagotować z mlekiem; między czasie zmiksować starannie żółtka, cukier i skrobię tak, aby cukier się dokładnie rozpuścił; zagotowane mleko wlewać delikatnie do masy mieszając energicznie, a gdy wszystko się połączy – przelać do garnka, zagotować i cały czas mieszając doprowadzić do zgęstnienia; przykryć folią spożywczą, odstawić na 10 minut, dodać masło starannie mieszając, ponownie przykryć i schłodzić; do schłodzonego kremu można wmiksować jeszcze kolejne 50 g miękkiego masła i wtedy uzyskamy bardziej delikatną masę,
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation