Kuchnia

Pysznie

Mus z czekolady białej:
150 ml śmietanki 30-36 proc.
200 g czekolady białej
100 g ubitej śmietanki 30-36 proc.
250 g gruszek (świeżych lub z kompotu)

Mus z czekolady gorzkiej:
50 g +50 g cukru
4 żółtka
2 białka
15 g kakao
125 g śmietanki 30-36 proc.
75 g masła
200 g czekolady gorzkiej 71 proc. kakao
50 ml. Amaretto (likier migdałowy)

Sos:
300 g mrożonych malin
100 g cukier puder
zielony pieprz

Do przygotowania deseru o średnicy 20 cm potrzebujesz: musu z czekolady białej, musu z czekolady gorzkiej, gruszkę, sos malinowy z zielonym pieprzem i piankę kawową. Przygotuj biały mus: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, śmietankę zagotuj i połącz składniki. Po ostudzeniu podbić (napowietrzyć) i wymieszaj ręcznie z ubitą śmietanką. Sztywną folię aluminiową zwiń w rurki i sklej, by się nie rozwijały. Napełnij musem z białej czekolady i wstaw do zamrażarki na ok. 1 godzinę. Po zamrożeniu odwiń z folii i pokrój na kawałki.
Przygotuj ciemny mus: Połowę cukru, żółtka, kakao, śmietankę ubijaj w kąpieli wodnej aż lekko zgęstnieje. Następnie dalej ubijaj mikserem i dodawaj po kawałku masła, później czekoladę (możesz ją wcześniej rozpuścić) i likier. Osobno ubij na sztywno białka z cukrem i wszystko połącz, delikatnie mieszając. Napełnij musem foremki i też zamroź.
Przygotuj sos malinowy: Maliny rozmroź, przetrzyj przez sito, dodaj cukier puder i lekko rozgnieciony zielony pieprz zaparzony w niewielkiej ilości wody. Wymieszaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation