Kuchnia

Zupy

Zupa z awokado z chipsami taco

Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodać pomidory, dusić przez chwilę. Wlać gorący bulion i gotować przez 20 minut, doprawić solą, kolorowym pieprzem i kminkiem.

Obrać awokado, rozgnieć miąższ z sokiem z limonki i białym serem, włożyć do miski. Dodać do gorącej zupy, ciągle mieszając. Rozlać do podgrzanych bulionówek. Posypać chipsami taco, startym ementalerem i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 5 minut, aż ser się stopi.

Wskazówka: po dodaniu awokado, zupy już nie zagotowywać, ponieważ może nabrać gorzkiego smaku.

Składniki na 4 porcje:
400 g pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki włoskiej oliwy z oliwek Luccese
750 ml bulionu warzywnego Festivo
sól
kolorowy pieprz
szczypta kminku
2 dojrzałe awokado (po ok. 250 g)
sok z 1 limonki
100 g białego sera Pilos
80 g chipsów Tortilla El Tequito Chilli
100 g startego sera żółtego Gouda Bluedino
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation