Kuchnia

Jedzonko

Kaszubska szpajza z sosem leśnym

10 jaj
15 łyżek cukru
po 1 opakowaniu galaretki w trzech kolorach (żółta, zielona, czerwona)
1 cytryna
goździki
cynamon
mięta do dekoracji
sól

Sos:
200 g czarnego bzu
200 g czarnej jagody
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
200 g cukru

Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Białko ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. Masę żółtkowo-cukrową dodawaj stopniowo do białek, delikatnie ubijając. Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Każdą galaretkę osobno rozpuść w 3/4 szklanki wody. Przygotowaną wcześniej masę jajeczną podziel na 3 części, do każdej dodaj inny kolor galaretki i wymieszaj. Do kokilek wlewaj warstwami kolorowe masy (żółtą, zieloną, czerwoną), wstaw do lodówki do schłodzenia.
Przygotuj sos: w garnku wymieszaj czarny bez z jagodami i cukrem. Gotuj na wolnym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Następnie dodaj wino i zredukuj, by uzyskać konsystencję sosu. Na koniec przetrzyj przez sito. Przed podaniem wyjmij szpajzę z kokilek na talerze i udekoruj i udekoruj miętą, goździkami, cynamonem i sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation