Kuchnia

Kuchnia na codzień

Bake&Taste: Naleśniki z kaszy manny

Bardzo smaczna alternatywa dla naleśników na mące.
Są miękkie i delikatne, ale przy tym dość elastyczne.
Nie rwą się, nie łamią, więc idealnie sprawdzą się na wynos, choćby na drugie śniadanie.


Składniki na 3 naleśniki
przepis Cytrynki z blogu Smacznie i zdrowo
5 łyżek kaszy manny (ok. 1/4 szklanki- 60g)
2/3 szklanki mleka (ok. 150-155ml)
1 jajko
szczypta soli
opcjonalnie
łyżka cukru trzcinowego / słodziku
aromat waniliowy/cukier waniliowy/wanilia
odrobina tłuszczu do posmarowania patelni

Łączymy mleko i jajko. Dosypujemy kaszę mannę, sól oraz cukier. Dodajemy wanilię. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. godzinę.
Przygotowujemy nadzienie - u mnie zmiksowany twaróg z jogurtem owocowym.
Delikatnie natłuszczamy patelnię (u mnie sucha) i rozgrzewamy ją na średnim ogniu.
Wylewamy ok. 1/3 masy na patelnię*, wykonujemy okrężne ruchy w celu rozprowadzenia ciasta i smażymy około minuty z jednej strony. Odwracamy i smażymy jeszcze przez około 20 sekund, a następnie zsuwamy na talerz. Powtarzamy czynności z resztą masy.
*Kasza opada na dno miseczki, więc przed każdorazowym wylaniem ciasta na patelnię należy porządnie wymieszać całość.
Na każdym naleśniku kładziemy nadzienie i dowolnie zwijamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation