Kuchnia

fitness jedzenie

Krem z pieczonej papryki

Baza:

3 marchwie
2 korzenie pietruszki
kawałek selera
2 listki laurowe
pół łyżeczki suszonego lubczyku
cebula
3 duże ząbki czosnku
por (biała część)
łyżeczka kulek pieprzu i sól do smaku
litr wody

Ponadto:

5 średnich papryk słodkich lub 3 duże
pół papryczki chilli
cukinia
oliwa z oliwek
jogurt naturalny

Przygotowanie:

1)Marchew, seler, por, cebulę oraz korzeń pietruszki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i karmelizujemy na rozgrzanej oliwie około 10 minut. Następnie zalewamy warzywa wodą, dodajemy listki laurowe oraz czosnek i dusimy 30 minut. Pod koniec dodajemy lubczyk oraz pieprz i sól.

2)W czasie gotowania bulionu warzywnego paprykę myjemy, skrapiamy oliwą z oliwek, nacieramy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Pieczemy ją przez 30 minut-w tym czasie skórka powinna miejscami sczernieć. Po wyjęciu warzywa z piekarnika natychmiast przykrywamy brytfankę folią aluminiową. Para spowoduje zaparzenie się papryki i ułatwi zdjęcie skórki. Po 20 minutach paprykę obieramy i wyciągamy gniazda nasienne.

3)W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy pokrojoną w kostkę cukinię. Po 10 minutach dodajemy paprykę oraz papryczkę chilli (wg. uznania). Całość uzupełniamy przecedzonym bulionem warzywnym. Dorzucam też marchew, na którym gotowałam bulion.

4)Zupę miksujemy na krem. Możemy wsypać garść tartego, żółtego sera. Podajemy z łyżką jogurtu oraz grzaneczkami z masłem czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation