Kuchnia

Kuchnia

ZAPIEKANKI Z BAGIETEK.

pierwszy raz do posmarowania bagietek użyłam sosu chilli (dokładnie czosnkowego) - rewelacja!!! Niby szczegół, ale nadał całości ostrzejszego, bardziej wyrazistego smaku. Polecam spróbować :)


Składniki (czyt. to, co masz pod ręką)
orientacyjne proporcje na 4 zapiekanki

2 bagietki (lub inne buły)
300 g pieczarek
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
ok. 50 g żółtego sera
kilka plasterków wędliny
sos chilli do posmarowania bagietek
łyżka oleju rzepakowego do smażenia
szczypiorek
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, cebulę w piórka, a wędlinę w paski. Czosnek drobno posiekać.
Na oleju rozgrzać olej i przesmażyć na nim lekko cebulę, po czym dodać czosnek i pieczarki. Całość smażyć ok. 15 minut aż pieczarki będą miękkie.

Przekrojone w poprzek pieczywo posmarować sosem chilli, ułożyć wędlinę, pieczarki z cebulką, a następnie posypać startym serem. Zapiekać na blasze wyłożonej papierem do pieczenie ok. 10 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation