Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Przepis na ciasto marchewkowe

Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 24 cm):
4 jajka
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki
2 szklanki startej marchewki (na drobnych oczkach tarki; ok. 2-3 duże marchewki, po utarciu odciśnięte z nadmiaru soku)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:


Krok 1. Całe jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Krok 2. Powoli dodajemy olej, cały czas ucieramy.
Krok 3. Stopniowo dosypujemy mąkę, ucieramy aż do uzyskania gęstej, gładkiej masy.
Krok 4. Dosypujemy proszek i sodę oraz cynamon.
Krok 5. Dodajemy startą marchewkę, delikatnie mieszamy aż do połączenia składników.
Krok 6. Pieczemy w tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub w wysokiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia – 30-40 minut*. Temperatura 180°C; piekarnik przed wstawieniem ciasta powinien być lekko podgrzany.
Ciasto można przełożyć masą budyniową lub kremem do karpatki (albo białym kremem do tortu Red Velvet z połowy porcji) i/lub polać polewą czekoladową albo lukrem.
* Ponieważ wiele osób pisało już, że piekło to ciasto dłużej, polecam obserwować w trakcie pieczenia czy szybko wyrasta i sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy środek ciasta nie jest wilgotny. W mniejszej formie i przy soczystej marchewce na pewno będzie wymagało dłuższego czasu pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation