Kuchnia

Pyszne różności

CYNAMONOWO-ORZECHOWE CIASTO Z CUKINIĄ
260g cukinii,
2 jajka,
230g cukru,
pół szklanki oleju,
65g posiekanych orzechów włoskich,
280g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
mała szczypta sody,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu,
do polania ciasta:
gotowa polewa czekoladowa lub 1 tabliczka gorzkiej czekolady + 2-3 łyżki śmietanki 30%

Umytą, nie obraną cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ale nie na papkę) i odstawić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Stopniowo, cały czas miksując, dodawać po trochę oleju i mąki. Dodać orzechy i wymieszać. Cukinię odcisnąć w rękach z soku, który puściła i dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać łyżką.
Ciasto przelać do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy ciasto ostygnie, polać go polewą (gotową lub zrobioną z rozpuszczonej ze śmietanką czekolady).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation