Kuchnia

przepisy CIASTO

Razowe ciasto z borówkami

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 szklanka otrębów owsianych firmy Kupiec
1/2 szklanki fruktozy lub innego słodzidła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 białka jajek
skórka starta z połowy cytryny
1 szklanka maślanki
2-3 garście mrożonych borówek lub innych owoców

Sposób przygotowania:
W misce mieszamy mąkę, otręby, fruktozę i sodę
w drugiej misce ubijamy lekko białka (nie żeby była sztywna piana)
wlewamy do białek maślankę i dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy
do miski z suchymi składnikami wlewamy mokre i mieszamy
do keksówki nakładamy ciasto do 1/3 wysokości
układamy na wierzch warstwę owoców
następnie przykrywamy owoce resztą ciasta i znów wykładamy na wierzch owoce, które lekko wciskamy w ciasto
pieczemy przez około 30 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation